Slovo antibiotikum s námi žije od roku 1943 a pro mnoho lidí se stalo synonymem léku. Kvůli tomu, že antibiotika začal masově používat i průmysl produkce masa, jsou už takřka součástí našeho jídelníčku. Pro mnoho lékařů představují léčivo první volby, dostávali jsme je od dětství a mnoho lidí je dodnes užívá několikrát ročně. Tato kniha reaguje na skutečnost, že jste z nějakého důvodu podstoupili léčbu syntetickými antibiotiky. Není prevencí nebo alternativou ani jakoukoli jinou variantou této terapie. Jejím hlavním cílem je přiblížit způsoby, jimiž je možné eliminovat negativní dopad menší či větší války, která proběhla (případně probíhá) ve vašem těle. Způsoby, kterými je do velké míry možné napravit to, co ve vás způsobila léčba syntetickými antibiotiky — ať už se jedná o dětský nebo dospělý organismus — zejména s ohledem na

  • obnovení střevní mikroflóry, nazývané někdy střevní flóra, střevní mikrobiom nebo mikrobiota
  • detoxikaci organismu
  • celkovou revitalizaci.

Nerozlišujeme při tom, zda se jedná o syntetická nebo polosyntetická antibiotika, která se průmyslově vyrábějí chemickou syntézou nebo polosynteticky, což v tomto případě znamená, že přírodní látky jsou po získání z mikroorganismů chemicky přeměněny.

Autor: Josef Jonáš, Jiří Kuchař, David Frej
Počet stran: 240
Vazba: pevná bez přebalu lesklá
Rozměr: 150 ×210 mm
Hmotnost:
EAN: 978-80-7281-514-2
Rok vydání: 2017

Úskalí léčby syntetickými antibiotiky

Náš vnitřní svět

Firmicutes
  • Clostridia
  • Lactobacillus
  • Bacteroides
  • Escherichia coli
  • Actinobacteria
  • Enterococcus
Další bakteriální rody
Dysmikrobie

K čemu (a komu) je určena tato kniha

Probiotika

Mléčné výrobky
  • Jogurt
  • Kefír
  • Kozí mléko
  • Ovčí mléko
  • Kvašená jídla
  • Kysané (kyselé) zelí
  • Nakládaná zelenina (pickles)
Kvašená jablka
  • Kimchi
  • Rejuvelak

Zelný rejuvelak
Pšeničný rejuvelak

Sójové produkty
  • Natto
  • Tofu
  • Tempeh
  • Miso
  • Okara
Kombucha
  • Pěstování kombuchy a příprava nápoje
  • Skladování a konzumace
Brottrunk — chlebový nápoj
Střevní flóra z lékárny
SBO – půdní bakterie

Prebiotika

Význam prebiotik
Vláknina v pseudocereáliích a semenech
  • Amarant
  • Cizrna
  • Černé fazole
  • Čočka
  • Hrách
  • Chia semena
  • Pohanka
  • Proso | Jáhly
  • Quinoa
  • Sezamová semena
Zelenina
  • Zelené bílkoviny
  • Artyčok
  • Batáty — sladké brambory
  • Brokolice
  • Kedluben
  • Mrkev
  • Topinambur
Ovoce
  • Avokádo
  • Banány
  • Jablko
  • Kdoule
  • Mučenka | Maracuja
Hotové čaje
Inulin

Polévky

Hojivý vývar pro střeva (základ)
Dýňová polévka
Kuřecí nudlová polévka s cuketou
Farmářská polévka
Morova mrkvová polévka
Fenyklová polévka
Rýžová polévka
Kaštanová polévka

Ořechy a rostlinné oleje

Ořechy
Rostlinné oleje pro zdravou střevní mikroflóru
  • Kokosový olej
  • Arganový olej
  • Bodlákový (světlicový) olej
  • Dýňový olej
  • Lněný olej
  • Makadamiový olej
  • Olej z černého kmínu
  • Olej z vlašských ořechů
  • Oregánový olej
Oleje v teplé i studené kuchyni

Léčivé byliny

Játra a bylinná péče
Glukosinoláty — hořčičné glykosidy
Hořčiny
Slizovité a pryskyřičné rostliny
  • Sliz
  • Pryskyřice
  • Balzámy
  • Význam pryskyřic
Bylinná detoxikace ledvinami a kůží
Kuchyňské byliny pro posílení imunity
Kuchyňské byliny pro posílení střevní činnosti
  • Tymián
  • Majoránka
  • Šalvěj
  • Saturejka
Heřmánek
Koriandr
Česnek medvědí
Jiaogulan
Kmín
Len setý
Pomerančová kůra
Triphala
Yerba maté

Podpůrné a léčebné prostředky

Celozrnné obiloviny
Rostlinné klíčky
  • Příprava klíčků
  • Pět skupin
Řasy
  • Mořské řasy
  • Sladkovodní řasy a sinice
  • Spirulina
  • Chlorella
Butyrát
  • Guarová mouka a guma
Vitamin K2 a jeho zdroje
Houby
Kyselý med
Smoothies a míchané nápoje
Březová míza
Mumio

Čemu se vyhnout

Nízká hodnota pH vyvolaná potravinami a antibiotiky
Jídlo z fast foodů
Jídla z mikrovlnné trouby

Užitečné rady

Správná defekace

Speciální prostředky

Abecední seznam receptů

Použitá literatura