Trápí vás únava, zažívací obtíže, poruchy stolice, kožní vyrážky, páchnoucí pot, bolesti, omezení pohybu či výkyvy nálad? Už starověcí lékaři věděli, že nemoci začínají ve střevech a že léčba musí začínat právě tam. Moderní věda jejich myšlenky rozvinula. Tato kniha vysvětluje, jak je možné pomocí zdravé střevní mikroflóry stimulovat imunitu, zlepšit zdravotní stav, podpořit tvorbu vitaminů a prospěšných mastných kyselin a předcházet nemocem, jako jsou alergie, astma, cukrovka, migrény, nespavost, obezita, psychické poruchy, nemoci srdce, demence a rakovina, nebo snížit jejich riziko. Zmíněná onemocnění mají svůj počátek v propustném střevu a také v dysbióze, nerovnováze ve složení střevní flóry. Nejjednodušším způsobem, jak problémům předejít, je přizpůsobit stravu. Zdravá střevní sliznice totiž nepropouští toxické látky, a tak rozvoji těchto nemocí brání. Ve zdravém střevě se také tvoří důležité neurotransmitery, například známý „hormon štěstí“ serotonin, který výrazně podporuje psychiku.

Tato publikace obsahuje recepty na snídaně, svačiny, polévky i hlavní jídla, zajímavou část tvoří saláty a dezerty. Ukazuje, jak připravit jídla s houbami různými způsoby zpracování, které v nich aktivují zdraví prospěšné látky. Hlavní část knihy je věnována probiotikům, prospěšným bakteriím v našich střevech, a jejich zdrojům, kvašeným mléčným a sójovým výrobkům, mořským řasám, zelenině a nápojům. V oddílu věnovaném prebiotikům, jež stimulují růst těchto bakterií, najdete recepty na zpracování luštěnin, obilovin, semínek, zeleniny a ovoce.

Autor: David Frej, Kateřina Weinerová
Nakladatel: Eminent
Počet stran: 152
Vazba: brožovaná bez přebalu lesklá
Rozměr: 147X210 mm
Hmotnost: 0,35 kg
ISBN: 978-80-7281-555-5
Rok vydání: 2020

  • Úvod
Střevní mikrobiom
Mikroflóra a zdraví
  • Stimulace imunity
  • Syntéza vitaminů
  • Podpora trávení
  • Profylaxe
  • Obrana střevního systému
  • Produkce mastných kyselin s krátkým řetězcem
  • Antioxidativní role
  • Metabolické děje
  • Druhý mozek
Střevní mikroflóra a nemoci
  • Zdravý trávicí systém
  • Diverzita mikrobiomu
  • Syndrom propustného střeva
Strava a mikrobiom
  • Účinek stravy na mikroflóru
  • Cukry a sacharidy
  • Vláknina
  • Proteiny
  • Tuky
  • Mikronutrienty
  • Éčka
  • Vliv různých druhů stravy na mikroflóru
  • Prebiotika
  • Probiotika
  • Polyfenoly
Zdravé střevo
  • Odstranění spouštěcích faktorů
  • Vyvážená protizánětlivá strava

Receptář

Houby

  • Sušení
  • Dušení ve vlastní šťávě s přidáním tuku
  • Zmrazení
  • Zkvašování
Malá jídla
  • Grilované houbové plátky
  • Škvarky z růžovek
  • Jednohubky z pečených žampionů
  • Pomazánka ze směsi hub
  • Houby v nálevu s cibulí
  • Salát z restovaných lišek s rukolou
  • Salát z pekingského zelí a Jidášova ucha
Polévky
  • Hustá houbová polévka s batáty
  • Čistý vývar z hub
  • Dršťková polévka z hlívy ústřičné
  • Krémová polévka z lišek
  • Česnečka s hlívou
  • Polévka se šiitake a tofu
  • Zelná polévka se sušenými houbami
  • Žampionová polévka s česnekem
Hlavní jídla
  • Houbový kuba trochu jinak
  • Přírodní houbové plátky
  • Houbová směs s pórkem
  • Žampionové klobouky na víně
  • Guláš z čerstvých lišek
  • Bezlepkové těstoviny s houbami
  • Rizoto z hub, hnědé rýže basmati a divoké rýže
  • Květákové placičky s houbami
  • Houbové ražniči
  • Quinoa na kari s houbami
  • Rýžové nudle s Jidášovým uchem
  • Probiotika
Sýry a mléčné výrobky
  • Brynzová pomazánka I
  • Brynzová pomazánka II
  • Nakládané olomoucké tvarůžky
  • Tvarůžková pomazánka
  • Sýrová roláda
  • Zeleninová polévka s parmazánem
  • Zapečená zelenina s čedarem
  • Rýže a čočka s česnekovým jogurtem
  • Zelný salát s jogurtem
  • Dýňové smoothie s jogurtem
  • Kokosový jogurt I
  • Kokosový jogurt II
  • Kokosový jogurt III
  • Nápoj lassí naslano
  • Nápoj lassí nasladko
Sója a mořské řasy
  • Miso rybí polévka
  • Vegetariánská polévka rámen
  • Česneková polévka s uzeným tempehem
  • Pomazánka z přírodního tempehu
  • Směs s marinovaným tempehem
  • Natto s avokádem a rukolou
  • Pomazánka z natta
  • Natto s rýží
Zelenina
  • Kvašené okurky
  • Kysané bílé zelí
  • Kysané červené zelí
  • Zelenina ve slaném nálevu
  • Cuketové čatní
  • Nakládané olivy
  • Pickles v oleji
  • Kimči
Nápoje
  • Kombucha

Prebiotika

Zelenina
  • Dušené artyčoky
  • Nakládané artyčoky s quinoou
  • Cibulová polévka
  • Pečené cibulové kroužky
  • Pečená čekanka
  • Čekankový salát s řeřichou
  • Česneková pomazánka
  • Česneková polévka s rukolou
  • Pórková polévka s vejcem
  • Pórek s křenem
  • Jarní salát z pampelišek
  • Rukolový salát s pomerančem
  • Salát mesclun
  • Rajčatová polévka s krutony
  • Slaný koláč s bio rajčaty
Luštěniny
  • Cizrnové placičky s jogurtovým dipem
  • Cizrnová kaše s restovanou cibulkou
  • Kotlík z červené čočky a zeleniny
  • Salát s čočkou beluga
  • Pomazánka z červených fazolí
  • Masala z vigny čínské (fazole černé oko)
  • Polévka z mung dálu
Obiloviny a semínka
  • Kváskový žitný chléb
  • Křupavé müsli z bezlepkových vloček
  • Slané placičky z ovesných vloček
  • Tvarohová pomazánka se lněným semínkem
Ovoce
  • Ovocný salát z bobulí s kustovnicí
  • Borůvkový chia shake
  • Salát s jahodami a chřestem
  • Kvašená jablka
  • Pečené chipsy ze zelených banánů

Zdravé střevo

Sladké snídaně
  • Celozrnné müsli se sušeným ovocem
  • Jáhlová kaše s ořechy
Slané snídaně
  • Pesto z lístků mladých ředkviček
  • Obložený snídaňový chléb
  • Domácí celozrnný chleba se lněným semínkem
Svačiny
  • Avokádo plněné tuňákem
  • Červená řepa s kozím sýrem a ořechy
  • Chléb s letní zeleninou
Polévky
  • Zeleninová polévka s novými bramborami
  • Silný vývar z bio kuřete se slzovkou
  • Vývar z bio hovězích kostí
Hlavní jídla
  • Vegetariánská paella
  • Pestrá zeleninová pánev
  • Grilovaný losos v sezamu
  • Cizrnové kari
  • Kančí ragú na červeném víně
  • Dušené hovězí s pečenými batáty
Saláty
  • Salát z pekingského zelí
  • Quinoa salát
  • Těstovinový salát s lososem
Dezerty
  • Mrkvový koláč
  • Kaštanový krém
  • Smoothie z višní
  • Abecední seznam receptů
  • Abecední rejstřík ingrediencí
  • Bibliografie